Ereveld Vol Leven is een herdenking die op verschillende locaties kan plaatsvinden. Hieronder een aantal voorbeelden van locaties waar reeds een Ereveld Vol Leven herdenking heeft plaatsgevonden.

Nationaal Ereveld Loenen.

De herdenking Ereveld Vol Leven heeft van 2015 tot en met 2018 plaatsgevonden op Nationaal Ereveld Loenen. Op Nationaal Ereveld Loenen liggen meer dan 3.900 oorlogsslachtoffers begraven. Het zijn mensen die op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden hun leven hebben verloren. Militairen, burgers, verzetsstrijders, Engelandvaarders, represailleslachtoffers, dwangarbeiders maar ook slachtoffers van de politionele acties in Indonesië en ook de recente vredesmissies. Klik hier voor de trailer van de Ereveld Vol Leven herdenking op Nationaal Ereveld in Loenen.

Mocht u willen weten of u iemand kent die misschien begraven zou kunnen liggen op één van de Nederlandse Erevelden kunt op de onderstaande website het register doorzoeken.

https://oorlogsgravenstichting.nl/zoeken

Erevelden op Java in Indonesië

Op initiatief van Nathalie Toisuta, een van de twee initiatiefnemers van Ereveld Vol Leven, heeft er in 2017 een ereveld vol leven herdenking plaatsgevonden in Indonesië. Nathalie Toisuta is zelf van Molukse achtergrond en heeft zich altijd afgevraagd waarom er op 5 mei geen aandacht is voor de Nederlanders omgekomen door oorlog in voormalig Nederlands Indië? Deze officiële herdenking vindt hiervoor plaats op 15 augustus maar op 4 mei staat Nederland stil bij alle Nederlanders omgekomen door oorlogsgeweld. Daarom besloot zij om tijdens de herdenking Ereveld Vol Leven in 2017 ook aandacht te creëren voor deze slachtoffers en hun nabestaanden. Dit leidde tot de plaatsing van 7 kruizen op Nationaal Ereveld Loenen. Zeven kruizen die symbool staan voor de 7 erevelden in Indonesië.

Mocht u willen weten of u iemand kent die misschien begraven zou kunnen liggen op één van de Nederlandse Erevelden kunt op de onderstaande website het register doorzoeken.

https://oorlogsgravenstichting.nl/zoeken

Deze foto is genomen op Eerebegraafplaats Bloemendaal

Deze foto is genomen op de Erebegraafplaats op Java

Sjors van der Panne, finalist van The Voice, heeft zelf ook Indische Roots en bezocht deze erevelden in Indonesië voor Ereveld Vol Leven. Klik hier voor de bijzondere mooie clip die is gemaakt van zijn reis op een eigen nummer van hem. De clip begint met een kort gesprekje wat hij heeft met zijn oma die in Nederlands Indië is geboren en een land heeft verlaten wat niet meer bestaat.

In de trailer Het Grote Zwijgen over Nederlands-Indië komen verschillende mensen aan het woord die aangeven waarom zij verhalen over Nederlands-Indië en haar oorlogsslachtoffers belangrijk vinden. Ook komt de impact aan bod van het resultaat van het zwijgen over een belangrijk hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis waar nog altijd veel schaamte en stilte over is.

Erebegraafplaats in Bloemendaal

In 2018 was ook de Eerebegraafplaats Bloemendaal betrokken bij Ereveld Vol Leven. Op deze begraafplaats liggen alleen verzetsstrijders. Waaronder ook Hannie Schaft. Kijk hier voor haar verhaal.

Ook liggen er veel studenten begraven die in verzet kwamen. Een groot aantal van zijn gefusilleerd in de omringende duinen. Ook voor hen vond een speciale Ereveld Vol Leven herdenking plaats. Drie studenten representeerden leeftijdsgenoten.
Klik hier voor de reportage van deze herdenking.

In deze documentaire Ereveld Vol Leven die 2018 op 4 mei is uitgezonden bij RTL4 is er veel aandacht voor deze Eerebegraafplaats.

Ook de regisseur Peter de Baan en de twee actrices Saskia Temmink en Anne Raadsveld van het televisieprogramma De Vloer Op bezochten deze Eerebegraafplaats.

Bovenstaande foto is bij de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. De cast en crew van de musical Soldaat van Oranje bezocht deze begraafplaats voor de documentaire Ereveld Vol Leven 2018, uitgezonden bij RTL4.

Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn

Een bijzonder herdenking, geïnspireerd op Ereveld Vol Leven, vond plaats op de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn. Dit is een begraafplaats in Nederland waar 32.000 Duitsers begraven liggen. Eind oktober 2017 vond er een conferentie plaats waar negen Oorlogsgravenstichtingen uit verschillende landen aan deelnamen die een indruk wilde krijgen van de nieuwe herdenkingsvorm Ereveld Vol Leven. Wat complex is omdat je op de begraafplaats van de daders geen Ereveld Vol Leven herdenking kan laten plaatsvinden. Daarom hebben wij een Duitse Middelbare school benaderd en hen om advies gevraagd. Zij gaven aan dat zij heel graag met hun leerlingen zouden willen meewerken aan de juiste vertaling van deze herdenking. Het is immers belangrijk om de herdenkingen van slachtoffers te respecteren, maar ook de generatie te erkennen die moeten leven met de daden van hun voorouders en daar antwoord op moeten geven.

Mocht u deze internationale presentatie willen ontvangen neem dan contact op met info@medialuna.nl

Bovenstaande foto is genomen op de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn.

De Duitse militaire begraafplaats is met bijna 32.000 doden de grootste militaire begraafplaats in Nederland. Het is ook de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland. Er liggen voornamelijk omgekomen Duitse militairen van de Tweede Wereldoorlog begraven. Ook liggen er Nederlanders die in Duitse krijgsdienst (met name de SS) zijn gesneuveld.